Opisy
Kalorie (wartość energetyczna) 77 kcal / 322 kJ
Białko 2,02 g
Tłuszcz ogółem 0,09 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,026 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,002 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,043 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,010 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,026 g
Węglowodany 17,47 g
Błonnik pokarmowy 2,2 g
Witamina A 2 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,01 mg
Witamina K 1,9 µg
Witamina C 19,7 mg
Witamina B1 0,080 mg
Witamina B2 0,032 mg
Witamina B3 (PP) 1,054 mg
Witamina B6 0,295 mg
Kwas foliowy 16 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,296 mg
Wapń 12 mg
Żelazo 0,78 mg
Magnez 23 mg
Fosfor 57 mg
Potas 421 mg
Sód 6 mg
Cynk 0,29 mg
Miedź 0,12 mg
Mangan 0,15 mg
Selen 0,3 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 5 mg

Ziemniaki

Ziemniaki dostarczają duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Są także bogate w węglowodany - stąd przyjęło się, że ich jedzenie nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki. Jest to jednak błąd. Ziemniaki faktycznie dostarczają dużych ilości skrobi, ale same w sobie tuczące nie są. Dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, jednakże to samo dotyczy ryżu czy makaronów. Ziemniaki same w sobie zawierają wręcz śladowe ilości tłuszczu, a w połączeniu np. z warzywami czy chudym mięsem, są nie tylko dietetyczne, ale również bardzo zdrowe. Mąka ziemniaczana oraz same ziemniaki z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania potraw dla osób będących na diecie bezglutenowej (czyli min. chorujących na celiakię). Ziemniaki mają także działanie przeciwbólowe. Okłady ze zgniecionych ziemniaków warto stosować w przypadkach bólów reumatycznych, czy bólu brzucha. Gdy są ciepłe, wspaniale łagodzą ból ucha. Plastry surowych ziemniaków koją natomiast migreny, gdy przykłada się je np. do skroni czy płata czołowego. Maseczki z gotowanych ziemniaków pomagają również na poparzenia, trądzik, odmrożenia czy liszaje. Przyspieszają również znikanie siniaków oraz redukują swędzenie skóry. Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny natomiast pić wywar z obierek od ziemniaków, gdyż przyczynia się on do rozbijania kamieni.

  • obniżają ciśnienie
  • regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
  • pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
  • wspomagają wzrok
  • usprawniają proces krzepnięcia krwi
  • redukują stres
Kalorie (wartość energetyczna) 40 kcal / 167 kJ
Białko 1,10 g
Tłuszcz ogółem 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,042 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,013 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,017 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,002 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,015 g
Węglowodany 9,34 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g
Witamina A 2 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,02 mg
Witamina K 0,4 µg
Witamina C 7,4 mg
Witamina B1 0,046 mg
Witamina B2 0,027 mg
Witamina B3 (PP) 0,116 mg
Witamina B6 0,120 mg
Kwas foliowy 19 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,123 mg
Wapń 23 mg
Żelazo 0,21 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 29 mg
Potas 146 mg
Sód 4 mg
Cynk 0,17 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,13 mg
Selen 0,5 µg
Fluor 1,1 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 15 mg

Cebula

Cebula jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Stanowi dobre źródło witamin: C, B6, kwasu foliowego, biotyny (witaminy H), składników mineralnych: siarki, miedzi, manganu i fosforu. Zawiera również przeciwutleniacze i fitosterole - tym samym ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cebula, w odróżnieniu od większości innych warzyw, nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Cebula może być z powodzeniem wykorzystywana w daniach w ramach diety odchudzającej (ma niski indeks glikemiczny, mało kalorii, prawie zerowe ilości tłuszczu) czy prozdrowotnej. Istnieje bardzo niewiele przeciwwskazań do jej spożywania. Ma właściwości bakteriobójcze oraz wzmacniające odporność (dzięki zawartości min. siarki). Dzięki temu cebula wspomaga gojenie się ran (poprzez ich dezynfekcję). Ponadto, cebula ma właściwości moczopędne oraz wspomaga walkę z albuminurią, oraz uremią. Cebula ma również pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi (zaleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na nadciśnienie), poziomu cholesterolu we krwi (obniża poziom tego „złego” oraz podnosi poziom „dobrego”) oraz poziomu cukru we krwi (a więc powinni wprowadzić ja do diety cukrzycy). Cebulę jadać powinny również osoby zagrożone miażdżycą lub już na nią cierpiące, gdyż zawiera ona substancje działające przeciwzakrzepowo - nie tylko zapobiega pojawianiu się zakrzepów krwi, ale również je rozbija. Dodatkowo, cebula zaostrza apetyt - wspomaga bowiem wydzielanie soków żołądkowych.

  • nazywana naturalnym antybiotykiem
  • wpływa na regulację ciśnienia krwi
  • pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu
  • wpływa na poziom cholesterolu we krwi
  • działa przeciwzakrzepowo
  • reguluje poziom cukru we krwi

Kalorie (wartość energetyczna) 41 kcal / 173 kJ
Białko 0,93 g
Tłuszcz ogółem 0,24 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,037 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,014 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,117 g
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3
Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5
Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6
0,002 g
0,000 g
0,000 g
0,000 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,115 g
Węglowodany 9,58 g
Błonnik pokarmowy 2,8 g
Witamina A 16706 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,66 mg
Witamina K1 13,2 µg
Witamina C 5,9 mg
Witamina B1 0,066 mg
Witamina B2 0,058 mg
Witamina B3 (PP) 0,983 mg
Witamina B6 0,138 mg
Kwas foliowy 19 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,273 mg
Wapń 33 mg
Żelazo 0,30 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 35 mg
Potas 320 mg
Sód 69 mg
Cynk 0,24 mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,14 mg
Selen 0,1 µg
Fluor 3,2 µg
Cholesterol 0 mg

Marchewka

Marchewka posiada znikomą zawartość białka oraz tłuszczów, stąd jej wartość kaloryczna wynika głównie z zawartości węglowodanów (te stanowią prawie 10% marchwi). Jest znanym i cenionym źródłem witaminy A (w postaci jej prowitamin, czyli beta, alfa karotenu i innych karotenoidów). Jej zawartość w marchewce jest naprawdę ogromna, gdyż 100-gramowa porcja marchewki zaspakaja ponad 700% dziennego zapotrzebowania na wspomniany składnik. Nie wolno jednak zapominać, że marchewka jest również dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K oraz składników mineralnych – przede wszystkim magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi oraz manganu. Z bogactwa, znajdujących się w marchewce, substancji odżywczych wynikają jej bardzo duże właściwości prozdrowotne. Marchewka wspiera przede wszystkim układ nerwowy, a co za tym idzie - wspomaga pamięć i koncentrację. Składniki znajdujące się w niej wpływają na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci, a także redukuje objawy starzenia się. Dieta bogata w marchew redukuje ryzyko chorób nowotworowych, a także oczyszcza, pobudza, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu. Wspomaga także układ krwionośny i wpływa na poziom cholesterolu we krwi (obniża poziom tego „złego” oraz podnosi poziom „dobrego”), czy też redukuje ryzyko rozwoju miażdżycy. Dodatkowo marchewka wspomaga wzrok i wzmacnia odporność całego organizmu.

  • wspomaga układ nerwowy
  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • redukuje ryzyko chorób nowotworowych
  • wspomaga wzrok
  • wzmacnia odporność całego organizmu
  • wpływa na poziom cholesterolu we krwi

Kalorie (wartość energetyczna) 55 kcal / 230 kJ
Białko 2,3 g
Tłuszcz ogółem 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,3 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 42 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 284 mg
Węglowodany 12,3 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g
Witamina A 8 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 1,7 mg
Witamina K 4,1 µg
Witamina C 41 mg
Witamina B1 0,10 mg
Witamina B2 0,08 mg
Witamina B3 (PP) 2,37 mg
Witamina B6 0,23 mg
Kwas foliowy 180 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,12 mg
Wapń 49 mg
Żelazo 1,2 mg
Magnez 36 mg
Fosfor 71 mg
Potas 562 mg
Sód 17 mg
Cynk 1,4 mg
Miedź 0,23 mg
Mangan 0,46 mg
Selen 0,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~

Korzeń pietruszki

Korzeń pietruszki zawiera minerały i witaminy takie jak: prowitaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, mangan, selen i cynk. Pietruszka bogata jest także w olejki eteryczne. Korzeń pietruszki znany jest z właściwości moczopędnych, co wpływa na przyspieszenie procesu usuwania toksyn z organizmu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób ze skłonnościami do obrzęków oraz dla chorych z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto pietruszka pomaga w walce z zapaleniem pęcherza i ma pozytywny wpływ na pracę nerek. Działanie rozkurczające wpływa na złagodzenie bóli menstruacyjnych u kobiet, a dzięki zawartości dobrze przyswajalnego żelaza uzupełnia chwilowe niedobory wynikające z samego krwawienia. Pietruszka wspomaga także regulację procesów trawiennych w organizmie, dzięki czemu neutralizuje wzdęcia i gazy. Zawiera witaminę A, która dobrze działa na wzrok, poprawia jego ostrość, a także witaminę C, która jest przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek oraz ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Pietruszka zawiera także kwas foliowy, który jest polecany kobietom w ciąży, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój płodu oraz przeciwdziała wadom genetycznym. Pietruszka wspiera także organizm w walce z dolegliwościami reumatycznymi, a także zawiera duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit.

  • przyspiesza proces usuwania toksyn
  • pozytywnie wpływa na pracę nerek
  • posiada działanie rozkurczające
  • wspiera regulację procesów trawiennych
  • poprawia perystaltykę jelit
  • łagodzi dolegliwości reumatyczne

Kalorie (wartość energetyczna) 42 kcal / 176 kJ
Białko 1,50 g
Tłuszcz ogółem 0,30 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,079 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,148 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,148 g
Węglowodany 19,20 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 µg
Witamina E 0,36 mg
Witamina K 41 µg
Witamina C 8 mg
Witamina B1 0,050 mg
Witamina B2 0,060 mg
Witamina B3 (PP) 0,700 mg
Witamina B6 0,165 mg
Kwas foliowy 8 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,352 mg
Wapń 43 mg
Żelazo 0,70 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 115 mg
Potas 300 mg
Sód 100 mg
Cynk 0,33 mg
Miedź 0,07 mg
Mangan 0,16 mg
Selen 0,7 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~

Seler

Seler jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Dostarcza organizmowi szeregu witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), witaminy C, E i K oraz składniki mineralne: cynk, fosfor, miedź, sód, mangan, magnez, potas, żelazo i wapń. Seler jest również bardzo bogaty w duże ilości błonnika pokarmowego oraz bioflawonoidy. Seler posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym oraz działa moczopędnie (a więc przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu). Poprzez umiejętność zwalczania wolnych rodników, wykazuje właściwości antynowotworowe oraz redukuje objawy starzenia się skóry. Seler ma działanie także rozkurczowe (a więc może redukować bóle menstruacyjne) oraz przyspiesza przemianę materii. Dzięki zawartym w nim składnikom mineralnym pozytywnie wpływa na poprawę stanu cery, włosów praz paznokci. Wspomaga także układ krwionośny i wpływa na poziom cholesterolu we krwi (obniża poziom tego „złego” oraz podnosi poziom „dobrego”). Redukuje również nadciśnienie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Dodatkowo składniki w nim zawarte wzmacniają układ odpornościowy całego organizmu, a także wspierają procesy trawienne poprzez pobudzanie ruchów perystaltycznych jelit.

  • przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
  • wykazuje właściwości antynowotworowe
  • posiada działanie także rozkurczowe
  • przyspiesza przemianę materii
  • wspomaga także układ krwionośny
  • wzmacnia układ odpornościowy

Kalorie (wartość energetyczna) 43 kcal / 180 kJ
Białko 1,61 g
Tłuszcz ogółem 0,17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,027 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,032 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,060 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,005 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,055 g
Węglowodany 9,56 g
Błonnik pokarmowy 2,8 g
Witamina A 33 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,04 mg
Witamina K 0,2 µg
Witamina C 4,9 mg
Witamina B1 0,031 mg
Witamina B2 0,040 mg
Witamina B3 (PP) 0,334 mg
Witamina B6 0,067 mg
Kwas foliowy 109 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,155 mg
Wapń 16 mg
Żelazo 0,8 mg
Magnez 23 mg
Fosfor 40 mg
Potas 325 mg
Sód 78 mg
Cynk 0,35 mg
Miedź 0,08 mg
Mangan 0,33 mg
Selen 0,7 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 25 mg

Burak

Burak jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych (m. in. magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku), witamin (kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Buraki wzmacniają odporność organizmu, więc stanowią nie tylko wspaniały i efektywny składnik diety prowadzonej w ramach profilaktyki wielu chorób, ale i remedium na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje, z którymi tak często mamy problem w okresie jesienno-zimowym. Buraki wspomagają walkę z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi i działają odkrztuśnie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, buraki działają antynowotworowo, a poprzez wysoką zawartość kobaltu działają krwiotwórczo i są pomocne w leczeniu niedokrwistości. Są mocno zasadotwórcze - pomagają odkwasić organizm i pomagają przywrócić właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, łagodzą negatywne objawy menopauzy (np. uderzenia gorąca, drażliwość itd.), a także zapobiegają wadom rozwojowym płodu (buraki to bogate źródło kwasu foliowego - nie powinny o nich zapominać kobiety w ciąży). Buraki obecne w codziennej diecie wpływają także na nasz wygląd i samopoczucie - dodają energii i poprawiają nastrój, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a także redukują oznaki starzenia się.

  • wzmacnia odporność organizmu
  • wspomaga walkę z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi
  • działa antynowotworowo
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • dodaje energii i poprawia nastrój
  • redukuje oznaki starzenia się

Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal / 103 kJ
Białko 1,28 g
Tłuszcz ogółem 0,10 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,034 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,017 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,017 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,017 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0 mg
Węglowodany 5,80 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g
Witamina A 98 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,15 mg
Witamina K 76 µg
Witamina C 36,6 mg
Witamina B1 0,061 mg
Witamina B2 0,040 mg
Witamina B3 (PP) 0,234 mg
Witamina B6 0,124 mg
Kwas foliowy 43 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,212 mg
Wapń 40 mg
Żelazo 0,47 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 26 mg
Potas 170 mg
Sód 18 mg
Cynk 0,18 mg
Miedź 0,02 mg
Mangan 0,16 mg
Selen 0,3 µg
Fluor 1 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 11 mg

Kapusta biała

Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy K. 100 gramów kapusty dostarcza bowiem ponad 40% dziennego jej zapotrzebowania. Jest również bogata w witaminę C, a także witaminę A, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Kapusta ma wiele właściwości prozdrowotnych - reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, ma właściwości alkalizujące (odkwasza organizm), wspomaga układ nerwowy, poprawia stan cery i wspomaga odchudzanie. Co istotne, kapusta zawiera dużo cennych fitozwiązków, które wg potwierdzonych badań naukowych, spożywane często w postaci naturalnej mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuca i żołądka. Kapusta jest niskokaloryczna, więc z powodzeniem może zostać włączona do diety odchudzającej oraz zbilansowanej, ukierunkowanej na zachowanie zdrowia i stałej masy ciała. Kapusta jest również produktem niskoglikemicznym i dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, stąd daje uczucie sytości na długi czas i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość witaminy K sprawia, że kapusta powinna być włączona do diety osób, które mają problemy z prawidłową krzepliwością krwi.

  • przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu
  • odkwasza organizm
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • reguluje pracę jelit
  • wspomaga układ odpornościowy
  • wspomaga układ nerwowy

Kalorie (wartość energetyczna) 31 kcal / 130 kJ
Białko 1,43 g
Tłuszcz ogółem 0,16 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,021 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,012 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,080 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,045 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,034 mg
Węglowodany 7,37 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g
Witamina A 1116 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,11 mg
Witamina K 38,2 µg
Witamina C 57 mg
Witamina B1 0,064 mg
Witamina B2 0,069mg
Witamina B3 (PP) 0,418 mg
Witamina B6 0,209mg
Kwas foliowy 18 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,147 mg
Wapń 45 mg
Żelazo 0,80 mg
Magnez 16 mg
Fosfor 30 mg
Potas 243 mg
Sód 27 mg
Cynk 0,22 mg
Miedź 0,02 mg
Mangan 0,24 mg
Selen 0,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~

Kapusta czerwona

Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy K. 100 gramów kapusty dostarcza bowiem ponad 40% dziennego jej zapotrzebowania. Jest również bogata w witaminę C, a także witaminę A, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Kapusta ma wiele właściwości prozdrowotnych - reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, ma właściwości alkalizujące (odkwasza organizm), wspomaga układ nerwowy, poprawia stan cery i wspomaga odchudzanie. Co istotne, kapusta zawiera dużo cennych fitozwiązków, które wg potwierdzonych badań naukowych, spożywane często w postaci naturalnej mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuca i żołądka. Kapusta jest niskokaloryczna, więc z powodzeniem może zostać włączona do diety odchudzającej oraz zbilansowanej, ukierunkowanej na zachowanie zdrowia i stałej masy ciała. Kapusta jest również produktem niskoglikemicznym i dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, stąd daje uczucie sytości na długi czas i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość witaminy K sprawia, że kapusta powinna być włączona do diety osób, które mają problemy z prawidłową krzepliwością krwi.

  • przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu
  • odkwasza organizm
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • reguluje pracę jelit
  • wspomaga układ odpornościowy
  • wspomaga układ nerwowy

Kalorie (wartość energetyczna) 16 kcal / 67 kJ
Białko 1,20 g
Tłuszcz ogółem 0,20 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,043 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,072 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,057 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,015 mg
Węglowodany 3,23 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g
Witamina A 318 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,12 mg
Witamina K 42,9 µg
Witamina C 27 mg
Witamina B1 0,040 mg
Witamina B2 0,050 mg
Witamina B3 (PP) 0,400 mg
Witamina B6 0,232 mg
Kwas foliowy 79 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,105 mg
Wapń 77 mg
Żelazo 0,31 mg
Magnez 13 mg
Fosfor 29 mg
Potas 238 mg
Sód 9 mg
Cynk 0,23 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,19 mg
Selen 0,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~

Kapusta pekińska

Kapusta jest doskonałym źródłem witaminy K. 100 gramów kapusty dostarcza bowiem ponad 40% dziennego jej zapotrzebowania. Jest również bogata w witaminę C, a także witaminę A, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Kapusta ma wiele właściwości prozdrowotnych - reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, ma właściwości alkalizujące (odkwasza organizm), wspomaga układ nerwowy, poprawia stan cery i wspomaga odchudzanie. Co istotne, kapusta zawiera dużo cennych fitozwiązków, które wg potwierdzonych badań naukowych, spożywane często w postaci naturalnej mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuca i żołądka. Kapusta jest niskokaloryczna, więc z powodzeniem może zostać włączona do diety odchudzającej oraz zbilansowanej, ukierunkowanej na zachowanie zdrowia i stałej masy ciała. Kapusta jest również produktem niskoglikemicznym i dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, stąd daje uczucie sytości na długi czas i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość witaminy K sprawia, że kapusta powinna być włączona do diety osób, które mają problemy z prawidłową krzepliwością krwi.

  • przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu
  • odkwasza organizm
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • reguluje pracę jelit
  • wspomaga układ odpornościowy
  • wspomaga układ nerwowy